Az E-vitamin szerepe a szervezetben
A tokoferol gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, vagyis azok sejtkárosító hatását. Zsírban oldódó tulajdonságának köszönhetően, az E-vitamin védi a sejthártyákat, ebből kifolyólag hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához.
Óvja a szív koszorúereit a károsodásoktól, így kevesebb az esélye az érelmeszesedés kialakulásának. Az agyra is jó hatással van, sőt, az immunrendszert is több ponton támogatja. Nagymértékben csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást és védi a vörösvértesteket. A rendszeres szedése nagyon fontos azoknak, akik légszennyeződésnek vannak kitéve. Az E-vitamin hiánya a férfiak esetében terméketlenséget és a nemi aktivitás csökkenését okozhatja.
A nőknél méhen belüli problémákhoz vezethet. A tokoferol legfontosabb forrásai a növényi olajok, mint például a tökmag-, az olíva-, a napraforgó- és a kukoricaolaj. Ezeken kívül, a gabonacsírák, a mogyoró, a mandula, a müzli és az édesburgonya is bővelkedik benne. Az E-vitamin állati eredetű élelmiszerekben is jelen van.