Amit nem tudnak sokan a PET-G poliészterről

PET-G műanyag

PET-G műanyag

A műanyag feldolgozás területén valamennyire is jártasak általában a PET és a PBT poliésztereket ismerik, ha a hőre lágyuló tulajdonságot vesszük viszonyítási alapnak. Ám ezeknek az anyagoknak sem tudják mindig a pontos tulajdonságaikat, a gyártójukat vagy esetleg azt, hogy milyen kategóriába is sorolhatóak be ezek, valamint a megjelenésre váró újabb típusok.

A PET-G fő tulajdonságai közé tartozik a nagy merevség, valamint a már-már üvegszerű átlátszóság is, ám ezeknél a poliésztereknél meglepően nagy mennyiségű sokféleséggel találhatjuk szemben magunkat. Olykor még az is előfordulhat, hogy különböző adalékokkal növelik a poliészterek kapacitását.

 

Milyen mértékben károsodhat a poliészter a feldolgozás közben?

Első sorban fontos tudni, hogy az anyag által megkötött víz nagy mennyiségben degradálhatja az anyagot (felületi hibák, buborékképződés). Ennek elkerülése érdekében mindenképp ajánlott egy előzőleges szárítás, körülbelül 3 órán át, 120 fokon.

PET-felhasználás aránya Nyugat Európában

A múlt évtizedben mért statisztikák szerint a PET anyagot a következő területeken használták leginkább:
– élelmiszer csomagolás : 10,8 százalék
– kozmetikum- és gyógyszercsomagolás: 4,9 százalék
– fólia és lemez: 4,5 százalék

Mára már különböző italokat (sör, tej, üdítők) is PET palackokba csomagolnak, sőt, már olyan PET palackokat is feltaláltak, amelyek nem zsugorodnak össze a meleg hatására, így akár forró teát vagy más italokat, leveseket is bátran lehet bennük tárolni.

Print Friendly, PDF & Email

További cikkek :